Niet linkbuilding, maar authority building!

Over de jaren is er natuurlijk veel veranderd in de SEO-wereld. Vroeger kon je je hele pagina vol zetten met je focus-zoekterm en werd je op die manier op nummer 1 gezet. Dat is al een hele lange tijd niet meer zo. Tegenwoordig komen er subtielere methodes aan te pas om de autoriteit van je website te vergroten.

Linkbuilding is hier een belangrijk onderdeel van geweest. Dat is het nog steeds, maar dit alleen is ook niet meer genoeg om de nummer 1 positie in Google te behalen. Gelukkig zijn er genoeg aanvullingen om je online presence toch voldoende te verbeteren.

Niet linkbuilding, maar authority building!

Domain age

Deze factor spreekt eigenlijk voor zich. Het heeft puur te maken met de leeftijd van de domeinnaam. Hoe ouder een website wordt, hoe meer activiteit en traffic deze heeft gehad. Daardoor zal de autoriteit van zelf stijgen bij Google. Dit bevestigt ook alleen maar het feit dat je geduld moet hebben, bij het opbouwen van je autoriteit. Rome wasn’t built in a day!

Lokale autoriteit

Van alle Google-zoekopdrachten, is ruim de helft (46% om precies te zijn) lokaal gericht. Zoek je bijvoorbeeld naar een kapperszaak en woon je in Arnhem, dan hoef je geen kapperszaak in Groningen te zien. Google beseft al een hele lange tijd het belang van lokale zoekopdrachten en je scoort dus punten als je vermeldingen kunt krijgen op lokale websites. Google herkent jouw ‘band’ met je locatie en neemt dit mee in je ranking. Qua websites kun je denken aan bedrijfspagina’s of linkoverzichten. Naast het feit dat je een backlink erbij hebt, wordt je bedrijfsnaam ook genoemd. Dit noemen wij dan weer een linkless mention.

Linkless mentions

Google is inmiddels goed in staat om te herkennen als er over een bedrijf wordt ‘gepraat’. Naast dat je dus backlinks kunt krijgen, is het ook goed om linkless mentions te krijgen. Enkel het noemen van je bedrijfsnaam helpt dus mee met je ranking.

Brand building

Het is al langer bekend dat het bouwen van een ‘love brand’ goed werkt. Door de harten te veroveren van je bezoekers, zullen ze sneller geneigd zijn om:

  • Herhalingsaankopen te doen,
  • Positief over jouw bedrijf te praten (mond-op-mond reclame),
  • Slecht nieuws te accepteren.

Enerzijds help je dus jezelf om een betere en sterkere band te creëren met je bezoekers, anderzijds ziet Google dat er vaak wordt gezocht op je bedrijfsnaam. Dit is ook een belangrijk punt waarmee je je autoriteit kan vergroten.

Reviews

We hebben het allemaal voorbij zien komen, reviews worden steeds prominenter weergegeven op Google. Ongetwijfeld is het belang van reviews dus veel groter geworden. Dit snappen we ook volledig. Google wilt websites tonen van hoge kwaliteit en reviews zijn daar een bevestiging van.

Conclusie

Het optimaliseren van je website en het verhogen van de autoriteit is een stuk ingewikkelder geworden dan vroeger. In plaats van alleen backlinks komt er nu veel meer bij kijken. Let wel, wij vinden dat het niet per sé moeilijker is geworden. Het is juist een natuurlijke groei van de eisen van Google, die horen bij de natuurlijke groei die een bedrijf (en website) moeten doorlopen.

Focus dus wat meer op dingen zoals lokale autoriteit, linkless mentions, het vergaren van reviews en het versterken van je brand. Genoeg nieuwe mogelijkheden om je autoriteit te vergroten. We vinden backlinks echter nog steeds heel belangrijk, dus leg die kansen niet aan de kant!