Vandaar de vraag, hoe kan je ze wél overtuigen om voor jouw product of dienst te gaan?
Om te beginnen is dit niet een nieuwe uitdaging. Al sinds het begin van reclame is het een soort kat-en-muis spelletje, waarbij marketeers steeds nieuwe manieren moeten bedenken om hun doelgroepen te bereiken. Dat is de kracht van een goede online marketeer. We proberen de markt altijd minstens één stapje voor te zijn.
Hieronder volgen maar liefst 11 tips waarmee je meer leads kunt genereren!
Tip 1: Slimme e-mailmarketing strategieën
Na tientallen grote en populaire manieren om leads te bereiken is dit één van de oudste, maar desalniettemin nog steeds één van de meest effectieve methodes. Ergens is het ook wel logisch, aangezien je je leads direct benadert, maar ze de vrijheid geeft om de mail te lezen wanneer het hen uitkomt, wat natuurlijk anders is bij bijvoorbeeld een cold call.
Natuurlijk dien je hier wel slimmer mee om te gaan dan vroeger. De dagen dat je een advertentiemail naar duizenden mensen kon sturen zijn voorbij. En dat is maar goed ook.
Tegenwoordig is de focus gelukkig veel meer op creativiteit, personalisatie en kwaliteit.
Gebruik ten eerste e-mail formuliertjes op je website. Vaak worden er formulieren ingezet waarbij men alleen een (voor)naam en een e-mailadres hoeft achter te laten. Maak hierbij wel duidelijk welke type communicatie kunnen verwachten. Is dit bijvoorbeeld een eenmalig mailtje met informatie of geven ze zich op voor een nieuwsbrief? Vooral met de recente AVG wetgeving is het belangrijk om dit goed aan te geven.
Ontwerp een nieuwsbrief waarin je je content op een aantrekkelijke manier kunt aanbieden bij je leads. Kleine tip: maak het ontwerp zo flexibel mogelijk, zodat je allerlei content kunt vullen in je mails. Anders blijf je steeds opnieuw mailtjes ontwerpen.
Bij voldoende bezoekers/leads kan het interessant zijn om marketing automation in te zetten. Zo kun je standaard mailtjes automatiseren, op basis van het klikgedrag van de bezoeker, of op basis van waar hij/zij zich bevindt in de sales funnel. Dit gaat je uiteindelijk heel veel tijd schelen en het houdt het ook overzichtelijk, als je straks duizenden e-mailadressen hebt. Hierbij is het belangrijk om je leads goed te segmenteren, aangezien niet elke lead zich in hetzelfde stadium zal bevinden.
Tip 2: Maak aantrekkelijke aanbiedingen
Wij Nederlanders kunnen best gierig zijn. Daar staan we in ieder geval om bekend. Als je dus een scherpe aanbieding hebt voor iets wat men toch al zou willen, dan zijn ze gek om het niet op dat moment te kopen.
Hierbij kan je op allerlei manieren te werk gaan en het is sterk afhankelijk van je dienst of product wat het beste werkt. Denk hierbij aan kortingen, freebies, bonussen enzovoort. Zolang het een aantrekkelijk aanbod is, zal je het kunnen verkopen. Zorg dat het ook echt een goede aanbieding is en dat je geen gebakken lucht verkoopt. Maak een mooi design en schrijf daar een sterke copy bij. Je bezoekers kunnen dan niet anders dan ‘ja!’ zeggen.
Tip 3: Versterk je product/dienst met succesverhalen
Het hoeft niet arrogant te zijn. Maar je hoeft zeker niet bescheiden te zijn. Je mag toch trots zijn op wat jouw mooie bedrijf voor anderen heeft betekend?
Social proofing is een zeer effectieve manier om te laten zien dat je een betrouwbare partij bent en dat je een waardevolle toevoeging bent voor anderen. Daarom is het belangrijk om alle succesverhalen zo goed mogelijk bij te houden. Je bent er compleet vrij in hoe je dit visualiseert. Je kunt denken aan artikelen of blogs op je website. Of je maakt filmpjes die je dan weer kunt delen op je website en/of social media. Je kunt ook in je nieuwsbrief een blokje kunnen inrichten als ‘succesverhaal-blok’.
Tip 4: Converterende landingspagina’s
Dit is nog zo’n truc uit de oude doos, die nog steeds heel effectief is. Het is super simpel en daar ligt misschien de kracht ook! Dit zijn in principe de stappen:
- Maak een pagina specifiek ingericht voor een bepaalde dienst of product,
- Ontwerp hiervoor een aantal varianten zodat je kunt bepalen wat het beste werkt (A/B testen),
- Leid je leads naar deze pagina(‘s). Doe dit door middel van SEO, (Social) Ads, e-mailmarketing en/of normale posts op je social media,
- Zorg dat je leads hun gegevens achterlaten of op de juiste call-to-action klikken.
Een belangrijke reden waarom dit zo goed werkt is omdat je alle onnodige informatie achterwege laat. Je bezoekers bestaan uit mensen die al geïnteresseerd zijn in wat je aan te bieden hebt. Je hoeft ze alleen maar aan de hand te nemen om het laatste stapje te nemen.
Je kunt dit vervolgens opvolgen met een call, e-mail of wellicht beide.
Tip 5: Lead magnets
Aanvullend op een goed converterende landingspagina, kun je ook een zogenaamde lead magnet aanbieden. Denk hierbij aan:
- Cases
- Checklists
- E-books
- Whitepapers
- Infographics
- En nog wel 100 producten die je kunt aanbieden.
Bied informatie aan die je doelgroep móet hebben, verpakt in een e-book, whitepaper of iets anders. Laat ze een formulier invullen om het te krijgen en voila: je hebt een deur geopend om een gesprek met je lead aan te gaan!
Tip 6: Video content
Advertenties op TV zijn een voorbeeld van video content. De kans is groot dat de advertenties je niet hebben aangespoord om iets te kopen, maar als je video content inzet op jouw eigen website spreek je natuurlijk direct jouw eigen doelgroep aan, waardoor je dus wél je conversies kunt verhogen.
Een aantal marketing experts raden aan om bezoekers een formulier te laten invullen alvorens ze toegang krijgen tot je video. Wij zijn van mening dat dit een beetje overdreven is. Zorg dat je goed uitgedachte, nuttige informatie in je video biedt, met een duidelijke call to action op het einde. Dit zal voldoende resultaat opleveren in de vorm van leads.
Als het relevant is voor jouw branche kun je er zelfs voor kiezen om een videoserie te maken. Zo geef je bezoekers een reden om vaker terug te komen op je website. Dit vergroot je engagement aanzienlijk.
Tip 7: Social media advertising
In vergelijking tot Google Ads is social media advertising nog steeds een stuk goedkoper. Maar dat is niet het enige voordeel van adverteren op social media. Het geeft je de mogelijkheid om op een ander niveau te verbinden met je prospects.
Facebook, LinkedIn, Instagram en zelfs TikTok zitten vol met mogelijkheden om contactmomenten te hebben met prospects. Hierdoor zal je makkelijker leads genereren dan via Google Ads.
Welke sociale media het beste werkt voor jouw doelgroep is sterk afhankelijk van de branche waar je in zit. Facebook heeft bijvoorbeeld uitgebreide opties om je ideale doelgroep in te stellen en te targeten, maar zoals je kunt verwachten is het niet heel effectief als je een B2B service aanbiedt. Hiervoor kan je beter aan de slag met LinkedIn.
Instagram is een interessante optie, die een lange tijd niet serieus is genomen door marketingbureaus. Echter is dit ook weer een kanaal waar een specifieke groep mensen zit die goed te bereiken is. Het kan dus, afhankelijk van je branche, heel veel leads opleveren om via Instagram je doelgroep te bereiken.
Houd het ook niet bij simpele advertenties. Maak vooral gebruik van alle opties die de social media je te bieden hebben, zoals: chatbots, gated content, live video’s et cetera.
Tip 8: Verzamel reviews
Niet iedereen heeft zin om pagina’s aan info te lezen waarom een bepaalde case een succesverhaal is. Het mooie van reviews is daarom, dat je in één oogopslag kan zien hoe een bedrijf gemiddeld scoort. Verzamel dus zo veel mogelijk (positieve!) reviews en laat dit op een prominente plek zien aan je bezoekers. Regelmatig komen we websites tegen waar dit in de header is verwerkt, of net onder de header. Dit zijn prima locaties, wat ons betreft. Een andere optie is om dit in de footer te verwerken.
Om de reviews zo eerlijk mogelijk te houden, raden we af om een open formulier op je website te plaatsen. We hebben meerdere klanten gehad waarbij concurrenten slechte reviews achterlaten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het is lastig terug te draaien. Onze voorkeur is om een review-linkje te sturen naar échte klanten.
Tip 9: Live chat
Kan en wil je dagelijks beschikbaar zijn per chat, dan is dit een hele mooie toevoeging aan je website of webshop. Er is namelijk altijd een percentage bezoekers die de drempel nog te hoog vinden om telefonisch contact op te nemen. Live chats zijn tot op zekere hoogte anoniem waardoor een bezoeker makkelijker contact zal opnemen.
Hierbij is het wel belangrijk om consistent, tijdens kantoortijden, online te zijn. Een chat die 9 van de 10 keer op offline werkt namelijk nadelig.
Tip 10: Optimaliseer je CTA’s
Dit is een gouden tip voor iedereen die met conversie optimalisatie aan de slag wilt gaan.
Onder het gemiddelde contactformulier zie je ‘Verzenden’ als knop staan. Ja, het dekt de lading, maar het is ook ontzettend saai en nietszeggend. Verander de tekst naar bijvoorbeeld ‘Ik ben klaar voor groei’. Moedig je bezoeker aan om contact op te nemen. Laat ze weten dat ze een goede keuze hebben gemaakt door contact op te nemen met je.
Tip 11: Remarketing
Hoe vaak koop je in één keer een product die je in een webshop tegenkomt? De overgrote meerderheid van websitebezoekers verlaten een website of webshop zonder te converteren. Ze hebben dus geen formulier ingevuld of een product besteld. Dat is logisch, niemand maakt snel zo’n besluit, al helemaal niet op het internet, waar je de ruimte en tijd hebt om dingen op je eigen tempo te doen. Het probleem hierin is dat men tientallen websites op een dag tegenkomen en wellicht jouw website of webshop zullen vergeten. Daarom is het slim om aan de slag te gaan met remarketing. Via Google Ads en Facebook, maar ook via een aantal andere platforms, kun je tracking pixels instellen. Hiermee kun je bezoekers die niet hebben geconverteerd nog een keer targeten. Segmenteer deze bezoekers en personaliseer je advertenties specifiek voor elk segment. Hierbij is het belangrijk om je aan de regels te houden van de AVG-wetgeving. Hier kan je niet voorzichtig genoeg mee zijn.